Eetstoornissen

Wat is een eetstoornis?

Vaak sluipt een eetstoornis een gezin binnen zonder dat het wordt opgemerkt. Het kan beginnen met minder eten en wat afvallen of wel eens een eetbui hebben. Dit kan geleidelijk ongezonde vormen aannemen zonder dat ouders of anderen in de naaste omgeving dit meteen in de gaten hebben.

Mensen met Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa zijn geobsedeerd door voedsel, gewicht en lichaamsomvang. Hieronder een korte beschrijving van deze eetstoornissen.

Anorexia Nervosa

De naam Anorexia Nervosa betekent letterlijk vertaald vanuit het Latijn “gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken”. Deze naam kan misleidend zijn, omdat de mensen die hieraan lijden geen gebrek aan eetlust hebben, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Anorexia Nervosa zou hierom eigenlijk beter “magerzucht” of “lijnziekte” genoemd kunnen worden. Het afvallen werkt verslavend en daarom blijven ze ermee doorgaan, zelfs als zij al op een gevaarlijk laag gewicht zitten.

Meestal begint een eetstoornis met een laag zelfbeeld en het gevoel geen controle meer te hebben over het eigen leven. Ook willen mensen met een eetstoornis zichzelf vaak bewijzen en zijn ze constant opzoek naar dingen waar ze in uit kunnen blinken. Lijnen kan een tijd lang een sterk en veilig gevoel geven, onderliggende emoties worden daardoor niet gevoeld. Mensen met een eetstoornis zijn vaak perfectionistisch, streberig en onzeker.

Boulimia Nervosa

Bij Boulimia Nervosa is er sprake van eetbuien die worden afgewisseld met perioden van (bijzonder) matig eten. Bovendien hoeft het niet zo te zijn dat mensen met Boulimia Nervosa een grote eetlust hebben voordat ze een eetbui krijgen. Het gaat om het eten, niet om het stillen van honger. De drang om te eten lijkt op een verslaving. Tijdens een eetbui worden grote hoeveelheden eten naar binnen gewerkt en hebben de patiënten het gevoel dat zij de controle over hun eetgedrag kwijt zijn. Zij kunnen niet meer stoppen met eten. Het voedsel is dikwijls calorierijk en wordt vaak zonder proeven doorgeslikt. Meestal is het voedsel dat de patiënten zich buiten de eetbuien om niet toestaan.

Na een eetbui proberen mensen met Boulimia Nervosa het eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Vaak gebeurt dit door zelf opgewekt braken en/of het gebruik van laxeermiddelen en/of plasmiddelen. Het kan ook zijn dat er geen gebruik wordt gemaakt van deze middelen, maar dat na een periode van eetbuien een periode van streng vasten volgt. Als reactie op het hongergevoel dat door het vasten ontstaat, kunnen weer nieuwe eetbuien volgen.

Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (ES-NAO)

Bij de eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO) is er sprake van een aantal kenmerken van de eetstoornissen anorexia nervosa of boulimia nervosa, maar wordt er niet aan alle criteria voldaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er aan bijna alle criteria van anorexia nervosa wordt voldaan, behalve dat de menstruatie nog steeds voortduurt of dat er geen ondergewicht is. Een ander voorbeeld is dat er aan alle criteria van boulimia nervosa wordt voldaan behalve dat de eetbuien en de compensatie hiervan niet elke week voorkomt. Wanneer er dus niet aan alle kenmerken van bovenstaande eetstoornissen wordt voldaan, krijg je de diagnose eetstoornis NAO.

Binge Eating Disorder

Binge Eating Disorder (BED), ook wel eetbuistoornis genoemd, is een eetstoornis waarbij er in een korte tijd een grote hoeveelheid voedsel wordt ingenomen. Het is dikwijls calorierijk voedsel en wordt vaak zonder te proeven doorgeslikt. Iemand met Binge Eating Disorder kan zonder een gevoel van honger toch heel veel en snel eten. Er is vaak geen controle meer over het eetgedrag. Het draait net als bij Boulimia Nervosa niet om het stillen van de honger, maar om het eten.

Na een eetbui voelen mensen met Binge Eating Disorder zich vaak schuldig of schamen ze zich. Dit kan weer leiden tot een nieuwe eetbui of juist een periode van diëten.

Eetstoornissen en jongeren

Een eetstoornis kan zich in verschillende stadia van het leven ontwikkelen, maar komt meestal voor tijdens de tienerjaren en bij jongvolwassenen. Jongeren met een eetstoornis zijn vaak onzeker, hebben een verstoord lichaamsbeeld en kampen vaak met een laag zelfbeeld. Allerlei factoren kunnen hierbij een rol spelen, zoals iemands persoonlijkheid, de cultuur waarin iemand is opgegroeid, druk uit de sociale omgeving, de invloed van social media, een sport of beroep dat een dun lichaam vereist en het meemaken van ingrijpende, emotionele gebeurtenissen.

Uitgebreide informatie

Bovenstaande is slechts een korte uitleg over de meest voorkomende eetstoornissen. Meer informatie over deze en andere eetstoornissen, de oorzaken en gevolgen, mogelijke behandeling en therapievormen kunt u vinden op:

www.weet.info
Stichting Kiem
www.eetstoornis.info
www.eetstoornisvrij.nl
www.anorexiajongens.nl
www.naasteninkracht.nl/eetstoornissen

 

DB+

Help Willskracht Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan Stichting Willskracht.