Voor zover ik me kan herinneren ben ik altijd al een ‘mensen-mens’ geweest. Ik was nog jong toen ik begon met oppassen op kinderen uit de buurt en wist al snel dat ik als werk ook iets met kinderen wilde gaan doen. Nog steeds heb ik graag mensen om me heen, maar inmiddels vind ik het ook heerlijk om op mezelf te zijn. Lekker buiten langs het strand wandelen of bezig zijn met de boeken die ik vertaal en schrijf.

Opleiding en loopbaan

Na een hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en een paar jaar werkervaring op een behandelcentrum voor autistische jongeren, startte ik mijn opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit in Leiden. Ik ontdekte namelijk dat ik meer wilde dan het bieden van concrete en praktische ondersteuning en wilde juist de diepte in, zoeken naar onderliggende oorzaken om mijn cliënten beter te begrijpen en daardoor ook beter te kunnen helpen.
In mijn werk als orthopedagoog binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie heb ik daar ruime ervaring in opgedaan. Allerlei problematieken zijn voorbijgekomen. Ik heb ervaring in het werken met autisme, adhd, angst- en stemmingsklachten, dwangklachten, persoonlijkheidsproblematiek en eetstoornissen. De laatste jaren heb ik me vooral gespecialiseerd in de behandeling van jongeren met eetstoornissen en hun gezinnen.
Ik ben geregistreerd cognitief gedragstherapeut VGCt. Cognitieve gedragstherapie (CGT) heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn behandelingen. Daarnaast heb ik de basis- en vervolgopleiding EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gevolgd, een zeer succesvolle en effectieve therapeutische methode voor traumabehandeling.

Sinds 2020 ben ik geschoold in de Maudsley Family Therapy For Anorexia Nervosa. De Maudsley methodiek gaat ervan uit dat iemand met een eetstoornis een team mensen om zich heen nodig heeft om te kunnen genezen, een visie waar ik me geheel in kan vinden.

In verband met de ontwikkelingen in de hulpverlening heb ik besloten na een dienstverband van 14 jaar mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen. Als ZZP-er binnen de zorg hoop ik mijn passie voor het helpen van mensen te kunnen combineren met mijn passie voor boeken.

Visie

Mensen zijn van jongs af aan continue met hun omgeving in interactie. Die interacties en ervaringen die iemand opdoet, hebben grote invloed op de manier waarop iemand zich ontwikkelt. Hoe leer je omgaan met emoties, met problemen, hoe kijk je naar jezelf en de wereld? Dit leidt ertoe dat je bepaalde overtuigingen ontwikkelt, die bepalen hoe we denken. Ons denken heeft vervolgens invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Maar andersom geldt hetzelfde. Van die wederzijdse beïnvloeding (van denken, doen en voelen) maak ik gebruik in mijn behandelcontacten.

Vaak zitten cliënten echter zo vast in hun eigen patronen dat de hulp van anderen nodig is om daaruit los te komen. Daarom hecht ik grote waarde aan het vormen van een team om problemen te lijf te gaan en tot verandering te kunnen komen.

Als behandelaar sta ik aan de zijlijn van dat team, om hen te helpen en te ondersteunen. Daarbij vind ik een goede, persoonlijke werkrelatie erg belangrijk.

Missie

Ik geloof in de kracht van samenwerking en om te kunnen samenwerken is er wederzijds begrip en een gedeeld doel nodig. Mijn missie is om middels voorlichting en uitleg (psycho-educatie) te kunnen bijdragen aan wederzijds begrip tussen ouders en hun kind en hen te helpen gezamenlijke doelstellingen te bepalen. Soms door te praten, maar ook door samen dingen te doen en daarin de verbinding met elkaar te zoeken.

Daarnaast wil ik de gezinsleden, zowel individueel als gezamenlijk, ondersteuning bieden waar zij dat vragen.

Mijn rol bij Stichting WillsKracht kan dan ook bestaan uit diverse activiteiten:

  • Psycho-educatie (uitleg over problematiek) aan jongeren, ouders, maar ook broers/zussen.
  • Motiverende gesprekstechnieken om iemand te helpen zicht te krijgen op waar hij of zij naar toe wil werken.
  • Individuele ondersteunende / begeleidende contacten.
  • Ondersteuning bij maaltijden.
  • Gezinsgesprekken en – activiteiten.
  • Meedenken over wat een gezin verder nodig heeft.

Mocht je meer willen weten over mijn praktijk, neem dan gerust een kijkje op www.praktijkeenzorgminder.nl en mocht je geïnteresseerd zijn in mijn schrijversavonturen, dan kun je terecht op www.jacodinevandevelde.com

Help Willskracht Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan Stichting Willskracht.