Lichaam en ziel. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of toch niet? Het zijn levensvraagstukken die mij altijd hebben beziggehouden. Dagelijks ga ik om met zieke of gewonde mensen. Eenieder beleeft zijn leed op haar/zijn eigen wijze. Wat wij in een dergelijke toestand gemeen hebben is dat het ons raakt in onze emotie. De wijze waarop wij hier mee omgaan is toonaangevend voor onze weerbaarheid en gedrag. Dit heb ik in alle facetten gezien en meegemaakt. Opgeteld met mijn privéleven is dit bepalend geweest voor de persoon die ik nu ben. Grijzer en wijzer.

Inmiddels word ik bijna 58 jaar en heb een lieve echtgenote en 2 kinderen. Die worden dit jaar 24 en 21 jaar en hebben wij toevertrouwd aan hun eigen aandeel in onze maatschappij. Daar zijn wij trots op. Onze jongste heeft te leven met de gevolgen van een voedingsstoornis, coeliakie/glutenallergie.

Dit heeft zijn weerslag op alles wat je doet, gaat doen, nog moet doen en is bepalend voor je lichaam en geest. Zeker in de puberteit is het ontzettend moeilijk om te leven met zo’n alles overheersende aandoening.

Coaching van ouders die begrijpen wat hun kind doormaakt en welke impact het heeft op het puberbrein, kan escalatie voorkomen door mogelijke bijkomende gevolgen van de stoornis. Denk hierbij aan minderwaardigheidsstoornis, bindingsstoornis en eetstoornis. Lichaam en geest zijn hier in wankel evenwicht.

Ik herkende meteen de strijd die een (eet)stoornis teweegbrengt en de essentie om te participeren in Stichting WillsKracht.

Ik wil mijn ervaring gebruiken om anderen te helpen in te zien welke invloed en aandeel zij zelf hebben in het proces van de stoornis.

Opleiding en loopbaan.

In mijn jeugd, opgegroeid als zeeverkenner (scouting), leerde ik dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel anders was dan dat van de meeste van mijn leeftijdsgenoten. Dit heeft onder andere richting gegeven aan mijn algemene ontwikkeling en interesses. Als leiding bij de scouting heb ik mijn eerste ervaringen opgedaan met coaching.

Later ben ik zeilend de Noordzee en omgeving gaan ontdekken. Dit heeft mijn basis voor gevoel voor natuur en elementen verstevigd. Mede hieruit is mijn mindfulness ontstaan.

Sporten, ontspannen door inspanning, is voor mij essentieel. Ondanks dat ik word geplaagd door blessuregevoeligheid blijft dit een rode draad in mijn leven.

Mijn carrière in de verpleging heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. De laatste 25 jaar ben ik actief als Ambulanceverpleegkundige, een vak dat zich kenmerkt door zelfstandigheid en doortastendheid. Het vermogen hebben om te kunnen redeneren over oorzaak en gevolg. Signalen en symptomen interpreteren. Beslissingen kunnen en durven nemen die bijna altijd gevolgen hebben op het gebied van leven of dood, maar zeker op het emotionele vlak. Dat heeft mij een bewogen emotionele ervaring opgeleverd, die samen met mijn privé “rugzak”, mijn emotionele intelligentie hebben gevormd. Uiteraard door schade en schande, maar wel met een positieve balans.

Met paarden heb ik ook wat.

Het eerste woord van dochterlief was ‘paad’ (zonder R). Niet papa, maar paad. Dat maakte het noodzakelijk om de dreumes op de rug van een paard te plaatsen en daar zit ze nog steeds met grote regelmaat op. En wat voor één! U kunt deze ontmoeten tijdens een sessie Paarden-coaching.

Holistische paard visie, paardentaal en de kracht van energie tussen dieren hebben mijn belangstelling verstevigd voor de universele energie van de natuur. Die is ook van toepassing op mensen.

Visie

Creativiteit, vindingrijkheid, flexibiliteit, oplossingsgericht, positiviteit, betrokkenheid, oprechtheid en nieuwsgierigheid zijn kwaliteiten die bij mij horen. Ik ben mij tevens bewust van mijn tekortkomingen en mijn valkuilen. Zelfreflectie heb ik moeten leren. Het is soms heel hard en confronterend. Alles wat op mijn pad gekomen is heeft mij gevormd tot wie ik ben. Hoe ik daar mee om ga, is ook mijn eigen keuze. Ik kan iets wel of niet doen. Afwegingen maken tussen of iets goed voelt of niet. Uiteraard was ik mij op jongere leeftijd niet altijd bewust van de consequenties van die keuzes. Tegenwoordig gaat het mij beter af. Kennis en ervaring zijn hiervoor maatgevend, maar ook dan gaat het nog wel eens mis. Is dat erg? Ik ben ook maar een mens. We maken fouten. Maar die fouten kunnen wel het verschil maken voor de richting van je pad en het gezamenlijke pad, van o.a. het gezin. Draagkracht, draaglast, reflectie, bewustzijn en bewustwording, zijn bepalend voor het vervolg van het pad. Ik heb ervaren dat ademen, bewust ademen, een krachtig wapen is tegen pijn, stress en emotie. Het heeft mij geholpen bij het overwinnen van moeilijke episodes en het helpt patiënten tijdens mijn werk. Ademen is essentieel om in leven te blijven, maar ook om te herstellen.

Ga eens mee op een winderige dag, naar onze hoogste duintop, dan nemen we samen een winddouche, schreeuwen tegen de wind en de zee en ademen stress eruit.

Missie

Coaching is samenwerken in iets wat je graag doet of wilt bereiken. Naast de ander staan om wellicht samen een stap te maken. Achter de ander gaan staan voor een duwtje in de rug. Voor de ander gaan staan om die even uit de wind te houden. Er is echter wel een voorwaarde: coaching kan niet bestaan zonder interactie. Het is een keuze om gecoacht te willen worden. Dat zegt iets over jezelf. Je wilt iets bereiken en je hebt het gevoel dat je hiervoor hulp of stimulans nodig hebt. Het betekent echter wel dat je het zelf moet doen of het inzicht ervoor moet willen krijgen. Het is niet zo dat de coach het per definitie beter weet of altijd gelijk heeft. Wel dat die het inzicht en de ervaring heeft om aan te geven waar de schoen wringt en je op het pad zet van je doelstelling of herstel. Samen stel je een plan op voor het doel wat je wilt bereiken.

Ik vind het leuk, een uitdaging, om samen naar dat doel en de weg daarnaartoe opzoek te gaan.

Opening krijgen in gevoel en bewustwording, hoe klein of groot dan ook, zijn voor mij een beloning voor de inspanning die het kost om dat te bereiken. Daar wil ik geen voorwaarden voor stellen.

Zeilen, mindfulness zeilen, bewust van jezelf of samen, in het hier en nu, één met de natuur en de elementen, binnen de grenzen die we daar samen aan stellen.

Ervaar hoe het is om controle te krijgen of te hebben en om te vertrouwen.

Voel vrijheid, blijheid, geluk en misschien liggen we dubbel van het lachen.

Of we doen een Rock-walk: langs het strand, op zoek naar stenen die 150 miljoen jaar oud zijn en je bewust worden van de kracht die deze in zich hebben.

Leer de inleving in die kracht te gebruiken om je weerbaarheid te vergroten.

Daar komt geen hokus-pokus aan te pas, maar puur bewustwording van de kracht die ook in jezelf zit. Oerkracht. Overlevingskracht.

We gebruiken ademhaling, stilte en gevoel, afgewisseld met beweging, om zorgen en negatieve gevoelens is even te los te laten en ruimte te geven aan positieve energie en ervaring.

Aan het eind maken we een instant-art Power Tower.

Er zijn meerdere mogelijkheden om gecoacht te worden.

Individueel of gezamenlijk in wisselende samenstelling.

Bovenal staat vakantie voor plezier, lachen, ontspannen en een gevoel van geluk en liefde.

Wij hebben er alles voor in en om ons huis.

Ik nodig u van harte uit en zie uw komst graag tegemoet.

Met hartelijke groet, Johan van der Hoeven.

Help Willskracht Helpen!

Al het geld uit giften of donaties komt direct ten goede aan Stichting Willskracht.